Много харесвам тази думичка "баланс". Тя ме ръководи във всяко мое предложение и общо взето ме мотивира да измислям нови стратегии и да пиша във форума когато той е нарушен. Много се е писало по този въпрос, но ето и моите предложения в най-общ вид.
"Масово умение" - уникално умение, което притежава всеки клас герой. То липсва при наемниците и въз основа на него се градят стратегии и се изграждат партита.
Така поне си го обяснявам аз
Божествена благословия/ проклятие на мрака - за мен това е еталон в мас уменията и въз основа на него трябва да се градят и уменията на другите класове. Логика на умението - дава възможност на героят и наемниците да увеличат/намалят общите максималните нива на уменията си. Важно е да отчетен в какъв диапазон става това +/-1. Това в повечето случай е половин или една категория. Към това отклонение трябва да се стремят у другите мас умения. Единствен недостатък на логиката тук е ограничението на Божествената благословия, да не може да вдига уменията над максималните им стойности, и факта че уменията спират своята градация в кат.5
Лидерство/Боен вик - също много добро умение с едно НО... - високи стойности в последните нива, които изкривяват баланса. 24% е много. Защо? Пример:
точността на ловец в съответните категории облечен с екипировка *8 на макс. с-ст:
кат7 - 822 -24% = 625
кат6 - 702 -24% = 534
кат5 - 577 -24% = ...
Сами виждате че умението топи атрибутите ви с повече от категория. С тях успоредно се променят шансове за удар, избягване, поражения, здраве!!!, дух/слава богу вече не/.
При положение че атрибутите играят такава важна роля и са основа за почти всичко манипулирането с тях трябва да бъде много тънко. В сегашното положение те надскачат категория. Ако примерно един бос е определен с атрибути максимални за произведените в съответната категория предсмети, какво тогава става когато той Ревне?
Моето предложение беше умението да има фиксиран % и да действа на принципа на мас умението на мистиците, но каквото и да се приеме тук важното е да се балансира.
Масово умение клас Стрелец - няма. Имах големи надежди относно Невидимост, но колкото и да ми допада тя си остава просто една Антипровокация. В случая това не е мас умения, защото изобщо не помага на партито а напротив - пренасочва ударите от вас към тях. Тука каквото и да се измисли ще е добре дошло. Важното е да изпълнява горните условия за баланс спрямо другите умения.
Давайте по-смело с предложенията и идеите. Макар и в общи все може да се роди нещо интересно