Натрупах известно количество занаятчийски опит и имам емпирично наблюдение за шанса за изработка на специалните - редки, легендарни и епични предмети:
Шансът за изработка на специален предмет зависи от нивото на рецептата в рамките на дадената категория и колкото е по-високо то, толкова е по-малко вероятно да успеете да направите рядък/легендарен/епичен предмет.
Т.е. най-лесно бихте изкарали специална изработка от рецепта ниво X0, по-трудно от X4, още по-трудно от X6 и най-трудно от нива X8 и X9 (последните са еднократни).
Въпросът ми е: Дали наблюдението ми е съвкупност от частни случаи и излключения, или в играта е вграден механизъм, който действа по описания начин?
Аз изработвам почти само и единствено рецепти със скъпоценния камък на категорията (сапфир за втора, рубин за трета и т.н.), които са ниво X8.
Когато заради мисия от приключението ме накара да направя рядък предмет от по-обикновена рецепта - най-често нива X4, тогава сякаш специалните предмети излизат много по-лесно и често ми се падат легендарни вместо редки.
Друг играч ми сподели, че във втора е изразходил цял легендарен инструмент за броняджия, без да успее да изработи дори един легендарен, който подобно на мен е правил почти само и единствено неща със сапфири - т.е. рецепти ниво 18.
Малко по-късно е пробвал няколко по-обикновени предмета и са му излезли две поредни легендарни.