Анализа ти ми е много странен, не че не ти вярвам. Напротив. Но подчертаното с червено изчерпва идеалните условия за разцвет на занаятчийството по-принцип. Мога да си обясня единствено с малобройност на света и малко провеждане на битки за злато. Недостатъчно дропнато злато в играта. Такова дето системата го е пуснала в играта. При положение че има малко майстори и диамантите са 5 пъти по евтини от тези в свят 2, няма друго обяснение освен остър недостиг на злато.
Двата основни проблема на Свят 3 наистина са мащабът и бедността му като цяло. Още малко статистика:
- брой герои кат.6 - 67
- брой герои кат.5 - 107
- брой герои кат.4 - 568
Броят на активно играещите кат.4 според мен е под 50%
Броят на активно играещите кат.5 е под 70%
За категория 6 ми е трудно да преценя.
Обаче виждам как много хора просто спират влизайки още в кат.4
Огромна част от екипировката се прави само и единствено по поръчка, майсторите се знаем всичките.
Затова мисля, че за да придобием мащабите на Двойката, която според мнението на повечето хора е свят готов за предложените промени в занаятчийството, на по-младия Свят 3 би трябвало да се отпусне малко повече време, за да се стимулира разрастването му (време, което сте имали в Свят 2), вместо да се вкара в още по-тежка стагнация.
Не виждам защо не се въведат различни версии на световете подобно на Империя Онлайн и така създателите на играта сами ще намерят най-успешния модел за развитие в зависимост от мащаба и икономическите условия.
В нито един момент не съм забравил, че ИГ е бизнес и в него се вкарва труд, съответно колкото повече пари носи на създателите си, толкова по-бързо ще може да се развива. Занаятчийските промени със сигурност ще донесат по-високи приходи на създателите й.
Обаче философията на ММО-тата като цяло е приходите да идват много повече от мащаба, отколкото от размера на парите, които вкарва единичния играч. В нашия свят се случва точно обратното.
Намаляването на шанса няма да намали пропастта между "бедни" и "богати" при нас. Просто ще направи бедните още по-бедни и ще ги откаже от играта, докато "богатите" ще се затворят в един цикъл, в който всичко произведено отива да задоволяването на собствените нужди и толкова.
P.S. И категорично не съм антифен на битките в "любими" зони (особено многостепенни) - било то за злато, жълти рецепти или зелено.
P.P.S. Като гилдия правим всичко възможно да направим играта по-привлекателна за играчите и благодарение на нас в момента има 3 по-голям избор на наемници, отколкото преди 2 месеца. Като компенсация за липсата на епици продаваме части от комплекти на изключително достъпни цени. Просто знаем, че няма как да успеем, ако играчите в целия ни свят не станат по-силни и по-богати.