Привет. Изтрих поста, защото то си беше вид мрънкане и реших, че не му е там мястото. Навярно онзи проблем с редуцирането на точките опит ме засегна по-дълбоко и се е отразило на визията ми относно занаята.
Казваш, че не се занимаваш със занаят- уважавам това. Всъщност уважавам всеки интелигентно направен избор въз основа на информация и логически съждения.
Позволи ми да ти разкажа за занаята.
Да започнем с това, че прекарах последните 6 часа на 4-ти февруари рефрешвайки форума, очаквайки да пуснат играта. В ранните часова на 5-ти февруари алармата ми звънеше през 90 минути, за да проверявам дали е пусната играта. В деня на пускане на занаятите кротко рефрешввах играта. Когато я пуснаха инструментите бяха четирицифрено число, а рецептите- трицифрено. Чак половин час по-късно положението се размени. Наложи ми се да продам всичко, що имах, за да се екипирам. Останах съвсем буквално с 2 елексира за кръв.
Разбира се, в началото нямаше доклади. Често въпросите ми бяха или игнорирани или бях пращан да прочета поста на Хаос. [и до ден днешен не зная какво получаваш, задето си обработил 1000 кюлчета от вид. Всеки случай процентът за бонус кюлче не се вдига] Това значи, че ми се налагаша със собствени усилия, собствени средства, ресурси и със собствената си глава да откривам някои от нещата. Фактът, че имаше разни бъгове крайно затрудняваше логическата мисъл.
Уверявам те, че съм влагал от себе си такива дреболии като физическо време, душа, умствен капацитет. А също диаманти, точки действие, ресурси. Налага ми се да играя с 3 героя, за да се снабдявам с ресурси. Някои причини ме карат да си мисля, че съм първият, извадил превъзходни предмети, също първият, отключил редки и дори вярвам, че съм единственият, отключил легендарни... та дори и за 3 дена.
Защо казвам всичко това? С тази причина да се знае, че имам сериозен натрупан по трудният начин опит в занаята. И когато изказвам някакво мнение по въпроса, то не се гради върху плаващи пясъци, а си струва да се вземе под внимание. [Впрочем защо не помолиш някой от екипа да създаде наметало от базова рецепта?]
Следва по-значимата част от поста. Изисква леко активиране на когнитивните процеси. ПРЕДИ ПОСЛЕДНИЯТ ЪПДЕЙТ човек теоретично можеше да създаде епичен инструмент, който дава 100 % бонус за превъзходни. Говорим в случай, че разполагаме с най-добрият инструмент от преди ъпдейта- такъв, какъвто на практика не е имало. С такъв един инструмент шансът за редки е 1/3 от шансът за превъзходни, шансът за легенда- 1/4 от шансът за редки(!) и предполагам шансът за епични- една пета от този за легенди. Та с такъв един чук от безплатна рецепта- който би се случвал веднъж на 50 изработки ако си късметлия, човек с време за изработка по 4 БИ ИМАЛ 2 ПРОЦЕНТА ШАНС ЗА ЕПИЧНА ИЗРАБОТКА. Това с главните букви е важно да се осъзнае.
Нека ти разкажа какво значи да изработваш с пет цяло и шест десети процента шанс. Първо ти трябват ресурси, събирани една седмица. С 2 героя- един дърводелец и един миньор. Това беше преди- сега трябват 3 героя, защото инструментите искат и обработени камъни. След това ти трябва да се отделиш 1 уикенд, защото ако не изработваш на време x4 ... е да речем просто, че човек, който се нуждае от специални изработки не бива да се опитва да работи на x1 или x2 . И така- почваш да изработваш някакви инструменти за 4 минути на парчето. Това е точно толкова време, колкото е нужно, за да е неудобно хем да мръднеш на някъде нещо да свършиш, хем да стоиш пред компютъра и да го цъкаш. Няма как- след като искаш да постигнеш нещо- стоиш и действаш. Цъкаш си през 4 минутки и се молиш (или най-много да сгънеш чифт чорапи от простора през това време). И като казвам молиш се- наистина го имам в предвид. Има хора, които не са запознати или не вярват в закона на привличането, но ако искаш да "си бъфнеш" успеха, най-добре е да произведеш промишлено количество ментална енергия, насочена към успеха ти. И след 4 и 4 и още 4, а след тях и още 4 минутки вече се чувстваш като парцал, но мисълта за спиране е още далеч, защото веднага след поредните 4 минути идват нови четири, а след тях още четири. А уви бутонче за повторна изработка няма, та трябва да действаш ръчно. Така с помощта на мобилния интернет времето се доближава по-скоро до 4 и половина минути.
По този начин, след като инвестираш 2 дена от живота си вечерта на втория можеш да въздъхнеш "АМИН" , да се погледнеш гордо в огледалото и да си доволен, че си постигнал СЕДЕМ изработки, които са ти донесли опит. Все пак препоръчвам да не се гледаш в огледалото, защото след 2 такива дена човек не е много за гледане.
Да, това нещо е с жълт чук и е шансът за легендарна изработка. Уверявам те- това е доста множко и е една неблагодарна работа. Да заменим хипотетично жълтия чук с епичен 100 % и шансът да е за производство на епик. Понеже не съм член от екипа няма как да зная със сигурност, но въз основа на това, с което разполагам мога да заключа, че шансът за такова нещо би бил към 2.8 %
Като човек изстрадал предпоследното стъпало от толкова близко, колкото е възможно, мога да направя следните
ИЗВОДИ
1) при такива условия СЪВСЕМ НЯМА ДА ИМА ОНАЗИ МАСОВОСТ ОТ ВЕРСИЯ ЕДНО!
2) епичните майстори специалисти ще са мноого малък процент а изработките от тях ще са доста далеч от това да обслужат всички.
3) всичко това по-горе би било така в една паралелна реалност, където един епичен чук би давал 100 % .
Според текущата реалност- един епичен чук дава 35 %. Това значи, че цялостната картинка е 3 пъти по... обикновенн.
Следващият абзац препоръчвам да се обмисли много внимателно от екипа, защото ако не се случи в близко бъдеще- в малко по-далечно идните играчи ще притиснат екипа за промени.
Някъде някой бе написал, че обикновени рецепти не са нужни, защото бели инструменти имало в магазина достатъчно. Намирам това за грешка.Първо- защото съм виждал такива рецепти да съществуват и второ- защото БЯЛА РЕЦЕПТА НЕ БИВА ДА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ ДАВА САМО ИНСТРУМЕНТ, КАКЪВТО ПИШЕ НА РЕЦЕПТАТА. Бяла рецепта следва да значи, че ПРИ БЯЛА ИЗРАБОТКА тя ще дава чук с 5 % шанс. Бяла рецепта би следвало да значи, че при ЕПИЧНА НЕЙНА ИЗРАБОТКА- ЩЕ ДАДЕ ЛИЛАВ ЧУК, предлагащ 35 % ! Съответно бяла изработка ОТ ЛИЛАВА РЕЦЕПТА следва да дава повече от 5 % , а лилава изработка от ЛИЛАВА РЕЦЕПТА следва да дава повече от 35 %... може би дори да стига до заветните 100 % мечта от преди ъпдейта. Което е реалистично, просто защото е много рядко- и това може да го потвърди всеки, който се опитва да се сдобие с лилава рецепта, еле пък конкретна лилава рецепта.
Намирам за най-адекватно процентите за епична изработка да се движат между 2 и 3 и половина в зависимост от други бонуси като комплект, бонус от гилдия и време за изработка.
Дори и при такава ситуация по-често ще виждаме епици от награди от приключения, отколкото изработки.
И като казах приключения- ТЕ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не могат, а и не бива да бъдат конкуренция на занаята! Приключенията са една чудесна част от играта и не бива да се ограничава нито броя им, нито предметните награди от тях! Напротив- предметите трябва да бъдат по-мъдро генерирани. За последния ден през аукциона са минали ДВУЦИФРЕНО ЧИСЛО АРБАЛЕТИ И БОЙНИ ЧУКОВЕ. Доста немъдро като награда. Защо за всички еднакво оръжие? А бойните чукове откакто получиха 1 рунд пауза са най- ама най- най- най- безполезното оръжие, което може да съществува. Даже тоягите в сегашния им вид са по-практични. (надявам се прави се разлика между боен чук и далеч по-полезният му братовчед чука)
Нека приключенията си дават един приличен процент от обличането на героя. Защото се иска да имаш нещо, за да минеш приключението. И понеже не всеки път се пада точно това, което предпочиташ- след рестарт да имаш възможност да се облечеш както ти приляга (а не да се сдобиеш с 10 шапки с 10 бонуса за интелект на десетия рестарт например)
Къде е занаятът в днешно време? Сравнение с бойците.
Текущата обстановка е такава, че богатите са бойците. Просто те са хората, които получават дроп. Оттук нещо превъзходно, оттам нещо рядко... А понякога и жълтичко и даже епични рецепти. И що да не купят за 5 000 нещо от магазина и да го пуснат за 50 000 в аукциона. Да де, наясно съм, че има някои войни, които се оплакват, че не им стига златото за колби, но от опит знам, че е само въпрос на избор дали предпочиташ да трупаш опит, или богатства. Просто за момента занаятчия и бедняк са синоними. Печалбата, инвестирана в битка е десетократно повече от тази в занаят (камо ли ако ти се падне синя, жълта рецепта).
Занаятчиите в момента имат свободен достъп до бели инструменти. Това е 2.6 процента шанс за синя изработка. На мен синя изработка с такъв чук досега не ми се е случило. От друга страна- привъзходните инструменти, струващи 15 диаманта дават малко по-голям процент. Миналата седмица продадох за по 50 злато над 100 броя такива инструменти, защото нямаше къде да ги държа. Докато съществуваме аз и играта диаманти за такива инструменти няма да дам. Но пък не спирам никого да се самопрецака като си вземе.
Ако искаш нещо по-прилично вече- трябва да си го закупиш от някой оръжейник, който е получил дроп синя или може би жълта или лилава рецепта за инструменти. Или да инвестираш диаманти- но това ще да е някъде в бъдеще време. И съвсем няма да е за всеки.
С днешна дата- 14 март 2015г - занаятът е за мазохисти, за балъци и ще доведе всеки, който го практикува достатъчно дълго до фалит.
Бъдеще на занаята.
Работата е там, че някога, някъде в бъдещето занаятът ЩЕ СЕ ОТБЛАГОДАРИ НА ТОЗИ, КОЙТО ИНВЕСТИРА С НЕГО.
Да вземем за пример 1 обикновен арбалет 18 ниво - дропнат срещу 3 точки действие в играта и пуснат в аукциона за 15 000 злато. Работата е там, че на никой не му е изпотрябвало арбалет с 3 жизненост и 5 интелект. Жизненост грам не ти трябва, защото арбалетчика трябва да бъде скрит зад някой здрав танк, а да вдигаш критичен с интелект във втора категория е заблуда.
Всъщност ползата от арбалета е само и единствено в щетата... и се ползва срещу бронирани същества [тъй както ками се злагат срещу слабо бронирани ако имаш мн. крит шанс, а боздуганите- ако имаш бонус стън шанс.... или пък едноръките мечове с бонус блок и др.]
На арбалета (например) не му трябват атрибути. Не му трябват дори бонус към точност или сила- защото тези атрибути ще си ги набавиш с пръстените, по дяволите. Това, което е нужно на арбалета е груба щета. За предпочитане с 4 бонуса към нея.
Защото това би бил арбалет, който не можеш да получиш от дроп. Не можеш да го купиш от магазина... но някой майстор с 1000 изработки на арбалет в съответната категория може и да ти направи това, от което се нуждаеш.
Изработка на eniac, с 2 пъти бонуса % щета, веднъж бонус макс щета и веднъж бонус мин щета. беше закупен от него срещу 40 000 злато.
Де да беше бонуса мин. щета заместен с отрова...