Patrzyłem ostatnio na możliwości bohaterów i stwierdziłem co następuje:
Najsilniejszą postacią w grze jest mistyk.
Już tłumacze dla czego.
mistyk dajmy na to światła ma możliwości następujące:
zwiększenia swojego zdrowia o 80% i jeszcze potem dodania kilkuset zdrowia ekstra
(umiejętności wewnętrzny duch i źródło życia)
może błogosławić i siebie i innych zwiększając im umiejętności o 1 (niby mało ale to zmienia przydział punktów postaci bo po co rozwijać umiejętność na maksa wystarczy mieć boskie błogosławieństwo i możesz mieć o 1 poziom niżej a różnicy w walce to nie zrobi)
następnie może dodać sobie i towarzyszom po +50 do zwinności zręczności i siły.
Dobrze rozwinięty mistyk wg mnie powinien zrezygnować z niepotrzebnych umiejętności jak leczenie czy dotyczących regeneracji duchowości czy zdrowia bo te pozwalają wygrywać bitwy niejednokrotnie bez ostatecznej straty życia (gdy w bitwie masz 2x tyle co przed nią to nie dziwne
)
Następnie premiowane atrybuty zwinność(od tego zależą uniki) i inteligencja - bezpośrednio zależy duchowość czyli to co najczęściej mistyk traci
Z mistykiem ciemności jest podobnie tylko ta kanalia ma możliwość zwiększenia sobie życia (wewnętrzny duch) ale atakuje innych zabierając im atrybuty, zdrowie, rundy, zatruwając.
W walce taki mistyk ma jeszcze jeden mocny atut. W początkowych turach atakujący dopiero za 3 razem po wybraniu mistyka może go atakować... tzn mistyka atakuje się na końcu...
Reasumując:
grając mistykiem na poziomie 40 jestem w stanie walczyć sam tam gdzie łowca duchów, czy jakikolwiek wojownik ma czasami problemy. na 45 poziomie.