Bohater
1. W jaki sposób mogę osiągnąć następny poziom?
W celu osiągnięcia kolejnych poziomów bohater potrzebuje odpowiednią ilość doświadczenia, które jest wyświetlane w górnej części ekranu (żółty pasek). Doświadczenie zdobywane jest podczas każdej walki jaką bohater odbywa jak również za każde ukończone zadanie z tawerny. Walki z silniejszymi przeciwnikami dają większą ilość doświadczenia.
2. Gdzie mogę zdobyć punkty akcji (PA)?
Po upływie każdej pełnej godziny bohater otrzymuje 1 punkt akcji. PA mogą być wykorzystane do wysłania bohatera do walki lub do pozyskiwania surowców lub wytwarzania przedmiotów. Dodatkowo PA mogą zostać zakupione w menu Premium za diamenty. Liczba dziennie zakupionych punktów akcji to maksymalnie 24. PA mogą być zdobywane również jako nagroda za wykonanie zadania z tawerny.
3. Skąd mogę się dowiedzieć jaki tier ma mój bohater?
Prowincje, przedmioty i przeciwnicy w grze są podzieleni według poziomów Tier:
poziom 1 - 9 -tier 1
poziom 10 - 19 - tier 2
poziom 20 - 29 - tier 3
poziom 30 - 39 - tier 4
poziom 40 - 49 - tier 5
4. Jaki jest zamysł punktów atrybutów?
Po awansie na kolejny poziom bohater otrzymuje 5 punktów atrybutów, które gracz może rozdzielić pomiędzy 5 możliwych atrybutów - siłę, witalność, zwinność, zręczność i inteligencję. Każda klasa bohatera posiada bonus w 2 atrybutach - oznacza to iż za kazdy 1 punkt atrybutu bohater otrzymuje 1,5 punkta w takim atrybucie. I tak, wojownik ma bonus do siły i witalności, łowca do zwinności i zręczności, a mistyk do zwinności oraz inteligencji.
5. Kiedy będę mógł/mogła wybrać specjalizację dla mojego bohatera?
Po osiągnięciu 15 poziomu bohater otrzymuje możliwość wybrania specjalizacjii podążyć w jednym z dwóch kierunków. Dotyczy to każdej klasy bohatera i zawiera w sobie różne umiejętności oraz daje możliwość rozwijania mistrzostwa w posługiwaniu się różnymi rodzajami broni. Wybranie specjalizacji daje możliwość przydzielania punktów do dodatkowych umiejętności, ale należy pamiętać, że za każdy poziom otrzymujemy 1 punkt do umiejętności i może on być przydzielony albo do jednej z podstawowych umiejętności albo do tych ze specjalizacji, nigdy w obu jednocześnie.
6. Nie mogę przydzielić więcej punktów do jakiejś specjalizacji. Dlaczego?
Rozwój większości umiejętności jest ograniczony przez poziom rozwoju bohatera - zwyczjowo jest tak, że można przydzielić 2-3 punkty na każdy tier rozwoju bohatera w poszczególnych umiejętnościach. Jeśli chodzi o podstawowe umiejętności, to maksymalny rozwój jest możliwy już przy poziomie 15-20, zależnie od klasy bohatera. Umiejętności ze specjalizacji mają indywidualne wymagania, na przykład wymagają określonego rozwoju podstawowych umiejętności w celu odblokowania możliwości rozwoju umiejętności - dla przykładu pozycja strażnika u wojownika wymaga by bohater miał rozwiniętą pozycję obronną na 7 punktów.
7. Czy jakieś parametry bohatera mają limit?
Tak, są pewne limity w grze. Każde 10 punktów zręczności daje bonus 1% do szansy na cios krytyczny.Niemniej jednak, biorąc pod uwagę podstawowe umiejętności łowcy/mistyka (wewnętrzna koncentracja czy krytyczne uderzenie) a także bonus z broni, łączna ostateczna szansa na cios krytyczny nie przekroczy 50%.
To samo tyczy się szansy na zablokowanie ciosu, nie może ona przekroczyć 50%.
8. Szansa na zablokowanie ataku lub szansa na zadanie ciosu krytycznego.
Powiedzmy, że bohater jest wyposażony w krótki miecz z parametrem blok 12 oraz tarczę z blokiem 20. Powiedzmy też, że bohater ma rozwiniętą umiejętność mistrzoswo tarczy, która daje mu 10% szans na blok. Szansa na zablokowanie ciosu jest sumą tych parametrów: 12+20+10%*20=34. Należy jeszcze wziąć pod uwagę siłę przeciwnika, która za każde 10 punktów zmniejsza szansę na blok o 1%.
Podobnie ma się sytuacja odnośnie krytycznego ciosu. Bonus z broni + bonus z umiejętności + 1% za każde 10 punktów zręczności bohatera. Suma tych parametrów nie może przekroczyć 50, nawet jeśli bohater ma rozwinięte umiejętności zwiększające szansę na cios krytyczny to i tak w chwili wyliczania szansy jest to obcinane do 50%.
Za każdym razem losowana jest liczba całkowita z przedziału 1 do 100. Jeżeli liczba jest mniejsza lub równa niż szansa zaistnienia zdarzenia, wtedy zdarzenie się udaje. Na przykład, bohater ma szansę 34% na cios krytyczny. Rzucane są kości i mamy 2 możliwe przypadki:
1) <<dowolna liczba między 1 a 34>>/34
Krytyczny cios powiódł się!
2) <<dowolna liczba między 35 a 100>>/34
Nie powiódł się krytyczny cios i powyższa wiadomość nie pojawi się w raporcie z walki.
To samo dotyczy innych umiejętności, takich jak blok, szansa na uniknięcie ciosu, zatruciei inne związane z losowym zdarzeniem.
9. Dlaczego po przydzieleniu punktów atrybutów do witalności czy inteligencji moje aktualne zdrowie/duchowość nie zwiększają się?
Przydzielenie punktów do tych atrybutów zwiększa tylko maksymalny poziom puktów zdrowia czy duchowości. Jednak nie uzupełnie to tych parametrów do nowej maksymalnej wartości.